Archiwa kategorii: Bez kategorii

obowiązek informacyjny

OBOWIĄZEK INFORMACYJNY ADMINISTRATORA

  1. Administratorem danych osobowych przetwarzanych w zakresie i celach wyraźnie określanych przez Administratora jest Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Ostrowie Wielkopolskim (dalej „Administrator”).
  2. Dane przetwarzane są w związku z wykonywaniem zadań jednostki, zgodnie z przepisami prawa, do celów związanych z przygotowywaniem i realizacji umów, bądź w innych celach, na które interesant wyrazi zgodę, jeżeli  jest ona wymagana zgodnie z obowiązującymi przepisami.
  3. Administrator przetwarza dane zgodnie z prawem, zbiera je dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i nie poddaje dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami. Dane są zbieranie jedynie w adekwatnym, niezbędnym i koniecznym zakresie w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane. W ramach prowadzonej działalności jednostki Powiatowego Inspektoratu Weterynarii przetwarza dane osobowe dotyczące interesariuszy w celach i zakresie zgodnym z obowiązującymi przepisami prawa, ze szczególnym uwzględnieniem przepisów art. 3 ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2018 poz. 36)
  4. Administrator dokłada wszelkich starań, aby chronić przetwarzane dane osobowe przed nieuprawnionym dostępem do nich osób trzecich i w tym zakresie stosuje organizacyjne i techniczne środki bezpieczeństwa na wysokim poziomie. Administrator nie udostępnia danych osobowych żadnym nieuprawnionym do tego, zgodnie z bezwzględnie obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa   Administrator  może powierzyć innemu podmiotowi, w drodze umowy zawartej na piśmie, przetwarzanie danych osobowych w imieniu Administratora. Dane mogą być udostępniane jedynie podmiotom uprawnionym do ich otrzymania na mocy bezwzględnie obowiązujących przepisów prawa.
  5. Administrator przechowuje dane przez okres określony w szczególnych przepisach prawa, przez okres niezbędny do realizacji umów. W celach, na które osoba, której dane dotyczą wyraziła zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych, dane te są przechowywane do momentu wycofania zgody.
  6. Osobie, której dane dotyczą, przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, prawo ich sprostowania i uzupełniania, ograniczenia przetwarzania, prawo wniesienia sprzeciwu ze względu na szczególną sytuację, w przypadku danych zebranych za zgodą lub w celu wykonania umowy, a przetwarzanie odbywa się w sposób zautomatyzowany również prawo do przenoszenia danych. Osoba, której dane dotyczą, ma prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych w przypadku stwierdzenia lub podejrzenia, że jej dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów prawa.
  7. Jeżeli osoba, której dane dotyczą wyraziła zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów, to przysługuje jej prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania tych danych, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  8. Podanie danych w celach związanych z wykonywaniem obowiązków prawnych jest obowiązkowe. W pozostałych podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże niepodanie danych oznaczonych jako niezbędne, uniemożliwia korzystanie z usług Administratora. Jeżeli przetwarzanie danych jest niezbędne do wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy, podanie niezbędnego i określonego zakresu danych jest konieczne.
  9. Administrator danych nie stosuje „profilowania”, co oznacza formę zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, które polega na wykorzystaniu danych osobowych do oceny niektórych czynników osobowych osoby fizycznej, w szczególności do analizy lub prognozy aspektów dotyczących osobistych preferencji i zainteresowań. Administrator nie podejmuje zautomatyzowanych decyzji w indywidualnych przypadkach opartych na profilowaniu, nie podejmuje decyzji, która może opierać się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu i miałaby istotnie wpływać na osobę, której dane dotyczą. Administrator wdraża właściwe środki ochrony praw, wolności i prawnie uzasadnionych interesów osoby, której dane dotyczą.

 

  1. W celu uzyskania dodatkowych informacji w zakresie niniejszej Polityki prywatności oraz spraw dotyczących zasad przetwarzania i ochrony danych osobowych u Administratora, a także w celu skontaktowania się z Inspektorem ochrony danych należy kontaktować się na powyższy adres lub na skrzynkę poczty elektronicznej piw@wetgiw.gov.pl

 

AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ostrowie Wielkopolskim informuje, że od 28 lutego 2018r. weszło w życie rozporządzenie MRiRW z dnia 9 lutego 2018r. zmieniające rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (DzU. z 2018r poz. 360).  Rozporządzenie nakłada na hodowców świń obowiązek m.in. prowadzenia rejestru dezynfekcji, rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających do gospodarstwa, rejestru wejść i wyjść osób do pomieszczeń w których są utrzymywane świnie, spis świń utrzymywanych w gospodarstwie oraz rejestr szczelności budynków.  Wzory rejestrów, które hodowca jest obowiązany prowadzić zgodnie z w/w rozporządzeniem są zamieszczone w zakładce : do pobrania-AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ na stronie PIW Ostrów Wlkp.

Poniżej do pobrania ulotka informacyjna o nakazach i zakazach zawartych w rozporządzeniu oraz o zasadach przestrzegania bioasekuracji związanych z tym rozporządzeniem:

  1. Ulotka informacyjna cz. I cały kraj_6 maja ost
  2. Przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwach podlegających wymaganiom rozporządzenia ws środków ASF

Ważne dla właścicieli drobiu i ptaków – grypa ptaków

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ostrowie Wielkopolskim informuje, że z dniem 6 kwietnia 2017r. weszło w życie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 kwietnia 2017r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

W związku z powyższym przestaje obowiązywać rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2016r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ostrowie Wielkopolskim zwraca uwagę ,że nadal został utrzymany m.in. obowiązek zgłaszania do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których utrzymywany jest drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych( § 1ust.1 pkt 2 lit. b).

 

Ponieważ rozporządzenie nakłada na posiadacza drobiu obowiązek codziennego przeglądu stada drobiu  wraz z prowadzeniem dokumentacji zawierającej informacje na temat liczby padłych ptaków, spadku pobierania paszy lub nieśności ( § 1ust.1 pkt 2 lit. k), Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii  przygotował przykład „informacji z codziennych przeglądów stada drobiu”. Na terenie województwa wielkopolskiego osoby utrzymujące drób przyzagrodowy zobowiązane są do prowadzenia takiej dokumentacji. Druk został umieszczony w zakładce  „ do pobrania”- choroby zakaźne.